снимка: БулфотоТърсят се още 5000 преброители. Недостигът е предимно в големите

...
снимка: БулфотоТърсят се още 5000 преброители. Недостигът е предимно в големите
Коментари Харесай

През февруари започват да броят населението на България

снимка: Булфото

Търсят се още 5000 преброители. Недостигът е най-вече в огромните градове в София, Пловдив и Варна, където са нужни най-вече. 

През февруари идната година стартира броене на популацията в страната, без значение от поданството. На второ място обект на броене са жилищните здания, а на трето място - жилищата и всички места, на които обитават лица.Това съобщи Магдалена Костова - шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в НСИ по телевизия Bulgaria On Air.

" Преброяването дава скъпа информация, за която няма различен източник за това при какви условия живеем, с какво разпологаме. Ако всичко е наред първите експресни резултати ще бъдат подготвени още през март. Те ще се отнасят до броя на популацията, жилищата, броя на постройките, а по-късно и по-подробни данни ", съобщи тя.

По думите на специалиста към този момент има 75% от нужните преброители и 80% от контрольорите. " Не ни доближават още 5000 преброители и към 1000 контрольори. Недостигът е най-вече в огромните градове в София, Пловдив и Варна, където са нужни най-вече. Липсата не би трябвало да е спънка с разпределението, само че също така се надяваме в огромните градове да има доста огромен дял на електронно броене ", сподели Костова.

По думите й обстановката с Covid е причина за терзанието на хората и по тази причина се получава този дефицит. " Вероятно и приходите към този момент са разнообразни по отношение на преди 10 години, заетостта е друга и така нататък "

Как се става преброител и какъв брой ще се заплаща?

Костава декларира, че е нужна копие от тапия за приблизително обучение и да се кандидатства посредством заявление в общината, в която живее. Лицата би трябвало да са пълнолетни.

" На преброителите се заплаща на база преброени обекти. За една преброена постройка 70 стотинки, за жилище 1 лев, за едно лице 2,50 лв.. За тези, които се броят електронно, преброителят би трябвало да вземе преброителния код, за което ще получи 80 стотинки. Контрольорите получават сума на база следени преброителни сектори. ", съобщи тя.

Според Костова всеки преброителен сектор ще съдържа към 100-120 жилища и почти 200-250 лица. Всеки преброител ще може да брои от един до три сектора.

" Трудно е да се планува възнаграждението, което ще получи преброителят, само че може да се каже ориентировъчно 400 лв. за един преброителен сектор, в случай че в него има 50% електронно преброени. В огромните градове чакаме електронното броене на е над 65%. На предходното броене имахме 42% електронно преброени ", сподели още специалистът.

Колко ще ни коства?

По думите на специалиста преброяването ще коства на бюджета 38 милиона лв.. Те са разпределени в 4 години и обгръщат дейностите от преброяването до приемане на информацията от данните.

Срокове за преброяването

" Съществува риск при електронното броене, защото лицата се самопреброяват, само че към всеки въпрос има помощна информация, която да помогне на жителите. Имаме и прът център, който ще е деен по време на преброяването. Анкетната карта не е сложна и няма въпроси, които да изискват специфични умения. Електронното броене ще стартира в 00.00 часа на 22 януари и ще продължи до 31 януари. След това от 1 до 15 февруари преброителите ще обиколят всички здания и жилища с цел да преброят тези, които не са се възползвали. "

Глоби

По думите на Костова преброяването е наложително и има планувана санкция за отказалите, която е 160 лв..

" Информацията от преброяването е значима, защото въз основа на нея в идващите 10 години ще се разпределят европейските фондове ", съобщи тя.

Има възможност обаче за отсрочване на преброяването поради ковид, само че сигурно ще е в границите на 2021 година, тъй като по този начин е заложено.

Какво ще има анкетата?

Попълването на една електронна карта за тричленно домакинство лишава към 20 минути по електронен път, до момента в който онлайн ще отнеме повече време.

" Анкетата е структурирана в четири части- първо е информацията за адреса, няколко въпроса за постройката, 30 въпроса за жилището. Въпросите за популацията са за демографски статут, обучение, икономическа интензивност, здравен статус ", сподели специалистът.

По отношение на сигурността, Костова твърди, че са взети всички ограничения за сигурност и отбрана и хората би трябвало са спокойни по повод информацията за техните данни.

" Тенденцията от 30 години насам е за понижаване на популацията. В края на предходната година към този момент бяхме под 7 милиона. Тя се обуславя от висока смъртност, ниска раждаемост, и доста младежи занимаващи в чужбина. "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР